Mansikan terveysvaikutukset ja ravintoarvot – 9 syytä syödä mansikkaa

Mansikan terveysvaikutukset ja ravintoarvot

Mansikka on ehdottomasti yksi klassisimmista kesän herkuista, mutta onneksemme siitä voi nauttia myös pakastettuna tai tuontitavarana ympäri vuoden. Mansikka maistuu sellaisenaan tai vaikka smoothieiden joukossa. Sillä on monia eri terveysvaikutuksia, kuten esimerkiksi ryppyjä ehkäisevät ominaisuudet ja korkea C-vitamiiniarvo, joka kasvattaa vastustuskykyä.

Mansikan terveysvaikutukset ja ravintoarvot

Mansikasta puhuttaessa sitä pidetään yleisesti ottaen marjana, mutta kasvitieteessä sitä kutsutaan epähedelmäksi. Mansikkaa voisi kutsua superfoodiksi, koska se pitää sisällään niin monia terveellisiä ominaisuuksia.

  1. Mansikat sisältävät paljon C-vitamiinia, joka kasvattaa vastustuskykyä
  2. Mansikoissa on paljon antioksidantteja, jotka edistävät myös silmien terveyttä
  3. Mansikat voivat ennalta ehkäistä syöpää C-vitamiinin kasvattaman vastustuskyvyn vuoksi
  4. Mansikan C-vitamiini vaikuttaa myös kollageenin tuotantoon, joka taas vaikuttaa ihon kiinteyteen ja näin ollen mansikan syöminen voi vähentää ryppyjen muodostumista
  5. Mansikat alentavat kolesterolia
  6. Mansikat vähentävät tulehduksia
  7. Mansikat alentavat verenpainetta
  8. Mansikoissa on paljon kuituja, jotka pitävät ruoansulatuksen toiminnassa
  9. Vaikka mansikat ovat makeita, niissä on vähän kaloreita

100 grammaa mansikoita sisältää (käsittelemätön tai tuore)

Energia – 187 kJ (45kcal)

Hiilihydraatti – 7,7 g

Rasva– 0,3 g

Proteiini – 0,5 g

Sokerit – 7 g

Kalsium – 21 mg

Rauta – 0,5 mg

Kalium – 190 mg

Magnesium – 15 mg

Natrium – 2 mg

Suola – 5,1 mg

Seleeni – 0,1 µg

Sinkki – 0,1 mg

Tiamiini (B1) – 0,03 mg

Riboflaviini (B2) – 0,02 mg

C-vitamiini  – 45,6 mg (vertailuna kuorittu appelsiini 51,0 mg)

A-vitamiini RAE – 0,9 µg

E-vitamiini – 0,6 mg

K-vitamiini – 5,50 µg

Besthealthmag, Wikipedia, Fineli