Popsi porkkanaa – porkkanan terveysvaikutukset ja ravintosisältö

porkkanan terveysvaikutukset

Mikä ihme tekee porkkanasta niin terveellisen ja miksi sitä kannattaa syödä?  Noin puolitoista porkkanaa päivässä riittää!

Suomen toiseksi suosituin juures on porkkana heti perunan jälkeen. Porkkanaa voi syödä sellaisenaan, raastaa esimerkiksi salaattiin tai lisätä ruokiin.

Jos porkkanaa haluaa syödä jossain muussa muodossa kuin sellaisenaan, on höyryttäminen hyvä vaihtoehto. Höyryttäessä porkkanassa säilyy parhaiten sen ravintoaineet. Yleensä kypsennysaika höyryttämällä on noin kymmenen minuuttia.

Porkkanan terveysvaikutukset

Porkkana sisältää runsaasti Beeta-karoteenia, jolla on vaikutusta myös porkkanan oranssiin väriin. Ihmisen elimistö muuttaa Beeta-karoteenin A-vitamiiniksi. A-vitamiini vaikuttaa muun muassa näön pysymiseen normaalina, rauta-aineenvaihduntaan, ihoon ja immuunijärjestelmään.

Porkkanassa on myös hyvin kaliumia, jota keho tarvitsee muun muassa lihasten ylläpitoon ja munuaisten toimintaan.

Porkkanasta saa myös seleeniä. Se on tärkeä hivenaine, joka sitoo elimistölle haitallisia raskasmetalleja.

Porkkanan ravintosisältö

100 grammaa porkkanaa sisältää:

Energiaa – 137 kJ (33 kcal)

Hiilihydraattia – 5,6g

Rasvaa – 0,2g

Proteiinia – 0,6g

Sokerit – 5,4g

Kalsium – 29mg

Rauta – 0,5mg

Kalium – 0,390mg

Magnesium – 14mg

Natrium – 19mg

Suola – 48,4mg

Seleeni – 0,2µg

A-vitamiini RAE – 774,1µg

B1-vitamiini – 0,07mg

B2-vitamiini – 0,07mg

B6-vitamiini – 0,03mg

C-vitamiini  – 6,5mg

E-vitamiini – 0,4mg

K-vitamiini – 19µg

SEURAA PERSONAL TRAINER PANKKIA SOMESSA!

Jotta pysyt parhaiten kartalla siitä, mitä Personal Trainer Pankin sivuilla tapahtuu, kannattaa PT-Pankkia seurailla FacebookissaInstagramissaGoogle+ -palvelussa ja Pinterestissä.

Vitaelab, Porkkanainfo, Fineli

LUE MYÖS:

Wordpress Gallery Plugin Free